Home > SessioVilaweb

SessioVilaweb

SessioVilaweb is a project mainly written in ..., it's free.

sessió de proves a la festa d'instal·lació d'ubuntu a la redacció de Vilaweb

############ Introducció a l'eina SparkleShare #################

L'SparkleShare és una eina de sincronització i col·laborativa molt transparent per l'usuari, que no nota que hi és. Es troba en una versió molt incipient (beta) però està previst que es pugui disposar d'un servidor en local, de manera que l'usuari pugui tenir un control total de les dades... cal recordar que està feta amb programari lliure! També manté un registre dels canvis fets als fitxers (via web, de moment), amb la qual cosa si ens equivoquem sempre podem «revertir» els canvis, és a dir, tornar enrere.

L'SparkleShare és una aplicació que s'aprofita d'eines de comparació de versions en treballs col·laboratius, com és el cas del Gitorius (http://www.gitorious.org/) i del GitHub (http://www.github.com/). Per la qual cosa, i mentre no hi hagi la possibilitat d'instal·lar un servidor propi d'SparkleShare cal tenir obert un compte en alguna d'aquestes aplicacions.

La manera de funcionar de l'SparkleShare és comparant la versió existent al servidor (el nostre compte de Git*) amb la que hi pugem, conservant sempre l'última modificada, i sincronitzant els canvis que fem tant al servidor com a la carpeta SparkleShare local, de manera que sempre tenim actualitzada l'última versió del document de què es tracti.

Aquesta idea original és modificada i permet fer servir el compte de Git* com un dipòsit de fitxers, característica comuna amb altres aplicacions; el que té de particular l'SparkleShare és que és una aplicació feta amb programari lliure i que aprofita eines també lliures, les quals permeten obrir comptes de forma gratuïta sempre que es comparteixi lliurement allò que s'hi penja. Aquests comptes són ilimitats, mentre que si volem aprofitar-ho per usos no lliures té un cost econòmic.

Així, en parlar de l'SparkleShare, i mentre no hi hagi la possibilitat d'emprar un servidor local, cal parlar del propi SparkleShare, i també de l'eina col·laborativa que triem, sigui el Gitorius o bé el GitHub.

############ Instal·lació de l'eina SparkleShare #################

El primer que hem de fer és baixar el paquet de http://www.sparkleshare.org (https://github.com/downloads/hbons/SparkleShare/sparkleshare-0.2-beta1.tar.gz).

Com que està fet amb C, cal satisfer un seguit de dependències, que als sistemes basats en debian es resolen amb:

~$ sudo apt-get install gtk-sharp2 monodevelop mono-devel libndesk-dbus1.0-cil-dev libndesk-dbus-glib1.0-cil-dev python-nautilus git-core intltool gvfs gvfs-bin python-gtk2-dev openssh-client

ara caldrà descomprimir el paquet amb:

~$ tar -zxvf sparkleshare-0.2-beta1.tar.gz

ens situem a dintre del directori

~$ cd sparkleshare-0.2-beta1

i com que tenim satifetes les dependències només cal compilar el paquet amb les instruccions típiques:

~$ ./configure ~$ make ~$ sudo make install

Amb això ja tenim SparkleShare instal·lat, ara caldrà configurar-lo: el primer que cal fer és obrir-lo (Aplicacions > Internet > SparkleShare) i omplir les dades que se'ns demana (usuari i correu-e); amb la qual cosa l'SparkleShare crea un parell de claus a ~.config/sparkleshare (aquestes claus ens serviran per validar-nos al Git*).

La idea a l'hora de treballar amb l'SparkleShare és senzilla, només hem de fer les següents passes:

1.- crear un compte de Gitorius (http://gitorius.org) o de github (http://github.com)

2.- crear un parell de claus PGP i exportar-la al git* (prèviament cal haver-la publicat i sincronitzat a un servidor de claus)

3.- crear un dipòsit al gitorius o al github i després enllaçar la carpeta que volem compartir perquè estigui a l'abast de tothom

4.- configurar l'sparkleshare perquè hi apunti a aquesta carpeta

5.- sincronitzar la del gitorius o del github amb la de l'ordinador

############ Creació d'un compte de GitHub #################

1.- Descarregar i instal·lar el Git

$ sudo apt-get install git-core git-gui git-doc

    Els següents passos es poden obviar i passar directament a la creació d'un parell de claus: 
    $ cd ~/.ssh
    $ ls
    $ mkdir key_backup
    $ cp id_rsa* key_backup
    $ ls
    $ nano known_hosts

Creació d'un parell de claus (si només volem fer servir SparkleShare també podem obviar aquest pas i podem fer servir les claus generades abans):
$ ssh-keygen -t rsa -C "[email protected]"
$ ls

Còpia de les claus al compte de GitHub:
$ sudo apt-get install xclip
$ cat ~/.ssh/id_rsa.pub | xclip -sel clip

Anem al web i a l'apartat de les claus (https://github.com/account) l'enganxem i li donem un nom.

Ens hi connectem per ssh i hi afegim els fitxers que vulguem compartir:
$ ssh [email protected]
$ git add /ruta/fins/a/SessioVilaweb.txt 

Podem comprovar l'estat del nostre compte:
$ git status -s

2.- Tot seguit configurar-lo:

git config --global user.name "Your Name"
git config --global user.email [email protected]

3.- Els passos següents són:

Crear un directori on posar-hi algun fitxer (README) que vulguem pujar (push) al nostre compte de github i crear així el primer dipòsit:

mkdir SessioVilaweb
cd SessioVilaweb
git init
touch README
git add README
git commit -m 'first commit'
git remote add origin [email protected]:SiscoGarcia/SessioVilaweb.git
git push origin master

Quan ja existeix un dipòsit, el que podem fer és pujar-lo i modificar-lo de la següent manera:

cd existing_git_repo
git remote add origin [email protected]:SiscoGarcia/SessioVilaweb.git
git push origin master

Després podem anar al directori remot i veure què hi ha i modificar/configurar el que convingui:

https://github.com/SiscoGarcia/SessioVilaweb

############ Sincronització del Git* i SparkleShare #################

Hem de copiar el contingut de la clau pública, que serà semblant a [email protected] (però amb el nostre correu electrònic enlloc de «[email protected]» al mig del nom de la clau) a l'apartat de les claus (https://github.com/account) del web; l'enganxem i li donem un nom (com abans, de fet el pas anterior sobre la creació del parell de claus de confiança pot obviar-se si només volem fer servir el compte de GitHub amb l'SparkleShare). Hem de prémer el botó «Add key» i ja podem sincronitzar l'SparkleShare amb el GitHub.

Sincronitzem l'SparkleShare amb aquesta carpeta del GitHub:

Premem a la icona de notificació de l'SparkleShare i seleccionem «sincronitzar amb la carpeta remota». Seleccionem el GitHub com al nostre servidor; entrem el nostre nom d'usuari i el nom de la carpeta a l'entrada «Nom de la Carpeta»; en el nostre cas és «Usuari/Carpeta» concretament «SiscoGarcia/SessioVilaweb».

Només cal prémer «Sincronitza» per començar a sincronitzar!

######################################################################################################################

Altres aspectes interessants (traducció «més o menys literal» del tutorial que hi ha a http://www.sparkleshare.org)

############ Com afegir més col·laboradors al Github #################

El col·laborador haurà d'aconseguir un compte i afegir seu o el seu SSH Clau Pública com s'ha descrit abans, però poden obvia la creació del dipòsit. Una vegada fet, fàcilment es pot afegir la persona a través de la interfície web de Github.

En Github, cal anar al «Dashboard» i seleccionar el dipòsit desitjat a l'apartat «Your Repositories». Llavors cal prémer «Admin», després «Col·laboradors». Cal buscar el nom d'usuari del col·laborador per escriure'l a interior de la caixeta d'entrada de text i prémer «Afegeix» per afegir la persona.

Fet! Ara cada usuari que forma part de l'equip ja pot sincronitzar amb la carpeta.

############ Com compartir fitxers #################

  1. Com es poden afegir fitxers?

Només cal posar els fitxers en una de les carpetes del projecte SparkleShare. Pot fer-se això arrossegant fitxers a sobre o desant-les directament des d'una aplicació. L'SparkleShare notarà els canvis. No cal cap més feina manual de sincronització!

  1. Com compartir els fitxers amb altres?

No només és tot en l'SparkleShare sincronitzat al nostre servidor, l'SparkleShare també ho fa automàticament amb tots altres clients que es van connectar amb ell. Una altra vegada, cap feina extra!

  1. En cas d'equivocació, com revertir els canvis?

Fent clic amb el botó dret l'arxiu afectat. Hi haurà una entrada del menú anomenada «Aconseguir Versió Anterior». Des d'allà es pot seleccionar una versió anterior de l'arxiu que es vol comprovar. L'SparkleShare crearà una còpia d'aquest fitxer en la mateixa carpeta.

############ Com treballar amb Gitorius #################

Evidentment, el primer és crear un compte de Gitorius (http://gitorius.org).

Des del panell de control (Dashboard) punxem a «Create a new project», omlplim els camps necessaris i se'ns demana de crear un nou dipòsit. Aquest nom és el que anomenarem «Folder name».

Ara toca pujar la clau ssh pública al Gitorius per autenticar-nos. l'Sparkleshare ens n'ha creat una quan hem emplenat la pantalla «First Run Screen» (s'hi troba a la carpeta arrel de l'usuari, a la subcarpeta «.config/sparkleshare/» i és una cosa semblant a «[email protected]»; cal copiar el contingut d'aquest fitxer, tornar al tauler de control, punxar «Manage SSH Keys» i «Add SSH Key», hi enganxem el contingut que hem copiat abans i desem («Save»).

Ara ja podem dir-li a l'SparkleShare que s'hi sincronitzi amb aquesta carpeta. Punxem la icona de notificació de l'SparkleShare i seleccionem «Sync Remote Folder...», triem «Gitorius» com al nostre servidor i introduim els noms del projecte i de la carpeta a «Folder Name». Només ens queda pitjar «Sync» per començar a sincronitzar!

(en el cas que ens ocupa la carpeta es troba a «SiscoGarcia/SessioVilaweb»)

Es poden crear més usuaris (col·laboradors), equips, etc. però això ja ho tractarem en un altre moment.

Cada vegada que fem alguna modificació (sobre els documents que hi tinguem o bé hi afegim alguna cosa nova) caldrà tornar a sincronitzar-nos (Premem la icona de notificació de l'SparkleShare i seleccionem «Sync Remote Folder...», triem «Gitorius» com al nostre servidor i introduim els noms del projecte i de la carpeta a «Folder Name». Només ens queda prémer «Sync» per començar a sincronitzar!), mentre que a la resta d'ordinadors que hi estan sincronitzats apareixerà una notificació d'aquesta modificació... és automàgic!

Cal recordar que és una aplicació que encara es troba en fase beta, però té una sèrie de possibilitats de compartició i de possibilitat de control sobre els fitxers (en poder tenir les dades en un servidor propi) que li donen un valor afegit no igualat per les altres aplicacions semblants.

i gràcies per la vostra assistència ;)

Previous:Anka-test